EVDE YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ SEBZELER
16 Nisan 2020 PerşembeEvde hayatımız hiç olmadığı kadar farklı geçerken, bu süreçte kendi kendimize bir şeyler üretme çabasına giriyoruz. Önce kendi ekmeğimizi yapmaya çalıştık, şimdi de evimiz imkan verdiği kadar kendi sebzelerimizi yetiştirmek için uğraşacağız.
Aslında evde sebze yetiştirmek sanıldığı kadar zor değil. Oldukça basit malzemelerle yaz kış ihtiyacınızı karşılayabilecek sebzeler yetiştirmek mümkün. Bunun için ihtiyacımız olan temel şeyler balkon ya da bahçe, yapı marketlerden bulabileceğiniz toprak, TEKOG organik gübre ve saksı.
TEKOG organik gübreye, bitkinizin beslenmesi için ihtiyaç duyacaksınız. Toprak ve suyun yeterli gelmediği noktada bitki, ihtiyaçlarını gübreden karşılayacak. TEKOG organik gübre sayesinde, herhangi bir tarımsal ilaca gerek kalmadan gönül rahatlığı ile bitkinizi yetiştirebileceksiniz. Organik gübre sayesinde kökleri güçlenecek, toprağa daha sıkı sarılacak ve uzun ömürlü olacak.
Saksıda Yetişen Sebzeler
Evde saksının içinde yetiştirebileceğiniz sebzelerin başında marul geliyor. Çünkü kendisi hiç zorluk çıkartmayan gayet uyumlu bir bitki. Dört mevsim de yetiştiği için her daim elinizin altında bulunabiliyor. Mutfak penceresinin önünde bile kendini gösterebilen bu bitki için, saksının içine yaklaşık 10 santim kalınlığında toprağı yerleştirin. Düzleştirdiğiniz toprağa tohumları ekin. Üzerini iki santimlik bir toprakla daha kapatın. Nemli toprakta bıraktığınız marullarınız bir hafta içinde çimlenmeye başlar. Yeter ki susuz bırakmayın.
Maydanoz için ihtiyacınız olan humuslu toprak. Bu humuslu toprağı çok derin olmayan saksının içinde 5-8 cm boşluk bırakmaya özen göstererek doldurun. Nemli toprağın içine maydanozları dağıtın. Tohumları yerleştirdikten sonra üzerlerini bir santimetrelik toprakla örtün. Susuz bırakmadığınız ve daima nemli toprağı olan maydanozlarınız 15-20 gün gibi bir süreçte filizlenmeye başlar. Sofranıza inmesi de 5-6 haftalık bir süreci kapsar.
Her derde deva taze soğanı da saksıda yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? 20 santimetrelik toprağın içine arpacık soğanları hafifçe yerleştirin. Arpacık soğanların saçaklı kısımlarının alta, uç kısımlarının üste gelmesine dikkat edin. Üzerini tamamen kapatmadan torf içerikli toprakla destekleyin ve sulayın. Güneş ışığında bıraktığınızdan emin olun.
Soğuk havalara dayanıklı biberiye ise hiçbir şey istemeden büyüyen bitkilerden. Yılın her mevsimi az kireçli topraklarda kolayca yetişirler. Saksıya toprak, tohum yine toprak sıralamasıyla bir düzen kurun ve 4 santimetre kalınlığında toprakla kapatın. Güneş gören bir yere bıraktığınızdan emin olun. Ve tabii verimli ürünler elde edebilmek için TEKOG organik gübre kullanmayı asla unutmayın!
Küresel salgınlardan organik gübre ve bir toprakla besinlerinizi korumak işte bu kadar kolay.