BİTKİLERİN BESİN EKSİKLİKLERİ NEDİR? NASIL BELLİ OLUR?
16 Nisan 2020 PerşembeBitkilerin de insanlar gibi besin takviyesine ihtiyaçları oluyor ve bunların eksikliklerini çeşitli yollarla ifade ediyorlar. Onların büyümesi için bazı elementlerin yaşamsal öneme sahip olduğu bir gerçek. Bunlara mutlak gerekli elementler denir. Hangi elementlerin mutlak gerekli element olduğunu saptamak için topraksız kültür yani su kültürü tekniği uygulanır.
Bitkilerin oransal olarak daha fazla ihtiyaç duyduğu mutlak elementlere de makro element denir. Bunlar, karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor, kükürt, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdur. Oransal olarak daha az ihtiyaç duyduğu elementler de mikro element olarak isimlendirilir. Mikro elementler de demir, mangan, molibden, bakır, çinko, klor, nikel ve bor olarak sıralanabilir.
Bu sayılan mutlak elementleri alamayan bitkilerde, elemente özgü eksiklik belirtileri ortaya çıkar. Gözle görmenin mümkün olduğu belirtiler arasında kök, gövde ve yapraklarda büyümeninaz alması ve yaprakların sararması bulunur.
Element Eksiklikleri ve Belirtileri
Bitkiler, bünyesindeki eksikleri elemente özgü davranışlarla gösterir. Azot, proteinlerin ve birçok hormonun yapısında bulunur. Azot eksikliği özellikle bitkinin alt kısımlarındaki yaşlı yaprakların sararmasıyla kendini gösterir. Azot eksikliği sonucu yapraklarda klorofil miktarı azalırken bazı pigmentlerde artış olabilir. Buna örnek olarak domates verilebilir. Domatesin yaprak sapında ve damarlarında biriken antosiyanin pigmenti bölgeye mor renk verir. Potasyum, bitkilerin dik durmasını sağlayan ozmotik basıncın düzenlenmesinde rol oynar. Potasyum eksikliği meydana geldiğinde yaprak kenarlarında sarı benekler oluşur. Beraberinde yaprak uçlarında, kenarlarında ve iletim demetleri arasında çürümeyle ölümler gerçekleşir. Magnezyum, bitkilerde fotosentezin gerçekleşmesini sağlayan klorofilin yapısal elemanıdır. Eksikliği durumunda da yapraklarda sararma görülür. Çürüyüp ölen dokular ve erken dökülen yapraklar da belirtileri arasındadır.
Mikro elementlerden demirin eksikliği sonucunda genç yapraklarda yine sararmalar meydana gelir. Uzun süreli demir eksikliği durumunda ise bütün yapraklar beyaz renkle kaplanır. Klor, fotosentezde oksijen üretiminden sorumludur. Bitkilerin kökleri aracılığıyla kendileri için gerekli su ve besini topraktan almasını sağlayan ozmotik basıncı etkiler. Klor eksikliği durumunda yapraklar kurur. Çinko eksikliğinde de büyüme yavaşlar, bozuk şekilli küçük yapraklar oluşur.
Bitkilerin büyümesi için gerekli olan bu elementleri TEKOG organik gübre ile sağlayabilirsiniz. Organik gübre içerisinde toprak ve yaprak için elzem proteinler, hümik, fülvik asit, organik azot, organik potasyum oksit, enzimler ve mikroorganizmalar bulunur. Vitaminler ve izelementler ile takviyelendirilen gübre oldukça zengin ve güçlü bir içeriğe sahiptir.